Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csiga

A csigaeltávoltartó megoldások és csigacsapdák arra szolgálnak, hogy megvédjék növényeit a csigák falánk étvágyától. A rézszalagok olyan akadályt képeznek, amelyet a csigák nem szívesen lépnek át. A granulátumok a csigák számára nem vonzó környezetet teremtenek. A csigák elleni villanypásztorok alacsony feszültségű akadályt képeznek, amely megakadályozza, hogy a csigák behatoljanak a kezelt területekre. A csigacsapdák pedig csalogatóanyagokat, például sört vagy speciális csalétket használnak, hogy a csigákat egy olyan tartályba csalogassák, ahonnan nem tudnak kiszabadulni.
Rendezés:

Gyakori kérdések és válaszok a csigák távoltartása, csigacsapdák kapcsán

Melyek a leghatékonyabb természetes gyógymódok a csigák távoltartására a kertből?

A természetes gyógymódok közé tartozik például a zúzott tojáshéj használata a növények körül, amelyek éles akadályt képeznek, amelyen a csigák nem tudnak átjutni. A csigáknak ellenálló növények, például az erős illatú vagy keserű ízű növények ültetése szintén elriaszthatja őket. Egy nagyobb kiterjedésű csigaprobléma esetén, ahol különállóan csigák számára kedvező táplálékok vannak, ezek a megoldások nem jelentenek gyakorlatban megvalósítható megoldást (pl.: egy nagyobb magaságyás körbeszórásához temérdek mennyiségű tojásra lenne szükség hirtelen). 

A kémiai csigatávoltartó szerek szerek biztonságosan használhatók biokertben?

Kaphatók biogazdálkodásra engedélyezett csigaelhárítók, amelyek biztonságosan használhatóak veteményes, illetve háziállatok és vadon élő állatok közelében. Fontos azonban, hogy előírás szerint használjuk őket, hogy ne zavarják a kert ökoszisztémáját.

A sörcsapdák valóban segíthetnek a csigapopulációk visszaszorításában?
A sörcsapdák hatékonyak lehetnek, mivel az erjedő élesztő illatával vonzzák a csigákat. A csigák beleesnek a csapdába és megfulladnak. Sokan ezt termékszetesen inkább elfogyasztják és a csigacsapdákat csigatávoltartó csapdákhoz kapható csalianyagokkal töltik fel.

A fizikai akadályok, mint például a rézcsíkok működnek a csigák elriasztására?

Igen, a rézcsíkok - kellően széles elhelyezés esetén - akadályként működhetnek. Amikor a csigák érintkezésbe kerülnek a rézzel, olyan reakció lép fel, amelyet kellemetlennek találnak, és ez visszatartja őket attól, hogy átlépjék az akadályt.

Mennyire fontos a kerti higiénia a csigaproblémák megelőzésében?

A kerti higiénia fenntartása az elhalt levelek és egyéb törmelékek eltávolításával, ahol a csigák szívesen elrejtőznek, alapvető fontosságú a fertőzés megelőzésében. Ezenkívül, ha hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon az öntözések között, kevésbé vonzóvá tehetjük a környezetet a csigák számára.

A természetes ragadozók vonzása segíthet a csigák számának ellenőrzésében?

Ha madarakat, békákat vagy sünöket vonz a kertjébe, vagy futókacsákat tart, az segíthet a csigák visszaszorításában, mivel ezek az állatok természetes módon elpusztítják őket.

A kézi gyűjtés hatékony módszer a csigák elleni védekezésre?

A kézi gyűjtés hatékony lehet, sokan amiatt nem vágnak bele, mert munkaigényes és az éjszakai, illetve hajlanli órákban hatékony elvégezni, mivel a csigák ilynekor a legaktívabbak.

Milyen hatással vannak a csigák a kertre, és miért van szükség az ellenük való védekezésre?

A csigák jelentős károkat okozhatnak a legkülönbözőbb növényekben azáltal, hogy megeszik a leveleiket, virágaikat és terméseiket, így befolyásolva a kert esztétikáját és terméshozamát.