Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen előnyei vannak egy automata öntözőrendszernek?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket azoknak, akik egy otthoni öntözőrendszer kiépítését tervezik. Érdemes ezeket megfontolni akár önmaga telepítené a rendszert, akár szakértőt fog megbízni a feladattal.


Több vizet fog használni egy automata öntözőrendszer, mint amennyit jelenleg slaggal, illetve kannával való öntözéskor használok?

Semmiképpen! Az automata öntözőrendszerrel jellemzően vizet fog megtakarítani. Egy profin megtervezett öntözőrendszer annyi vizet juttat ki, amire a növényeknek szüksége van. 

  • Az időjárás érzékelők segítségével a rendszer tudni fogja, ha esik az eső, és egyszerűen nem indítja el az öntözést magát, amikor erre a természetes csapadék miatt nincs szükség.

  • A jól megválasztott szórófejek és fúvókák miatt az adott talaj, illetve fényviszonyoknak megfelelő vízmenmnyiséget fog kijuttatni.

  • A jól megváalsztott technológiának köszönhetően (pl. csepegtető öntözés) a növények gyökeréhez juttatja a vizet

  • A professzionális renszerekben alkalmazott vízmérő segítségével jelzi, ha bármilyen sérülés, hiba van a rendszerben, ezzel megakadályozva, hogy napokig feleslegesen fojjon a víz.

Valóban időt takarít meg nekem egy öntözőrendszer?

Igen. Nem kell a jövőben egyetlen percet sem feelslegesen a kert öntözésével foglalkoznia. Az otthoni öntözőrendszer akkor is elvégzi ezt Ön helyett, ha nyaralni van.

Egy automata öntözőrendszer ugyanolyan jól tud öntözni, mint amikor kézzel öntözök?

Egy jól összeállított automata öntözőrendszer jó esetben hatékonyabban működik, mint egy normál slaggal, kannával történő öntözés. A tervezésnél kell arra törekedni, hogy a növények különböző öntözési igényei alapján tervezzék meg (megfelelő termékeket kiválasztva a fű, fák, cserjék vagy a veteményes öntözésére. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes, vagy éppen nem okoz örömet a kertben sétálva néha ránézni a növényeinkre. 

Hogyan épül fel egy automata öntözőrendszer?

Egy automata öntözőrendszer jellemzően az alábbi fő blokkokból épül fel: 

  • egy automata vezérlőből (ami a rendszer agya)

  • mágnesszelepekből (ezek nyitnak és zárnak a gerincvezetékből érkező víz áramlásának megnyitásához és leállításához és jellemzően egy aknában kerülnek elhelyezésre

  • szórófejekból, illetve ún. fúvókákból (amelyek a vizet a konkrét területekre szórják)

  • a vezetékhálózat és a kapcsolódó kötések

  • az öntözőrendszer működését finomhangoló időjárás érzékelők

  • a csepegtető öntözést biztosító csövek és ún. mikro idomok

Megépíthetem önállóan is az automata öntözőrendszert?

Abszolút! Olyan ez, mint a felnőtt lego. Szeretnénk is barkácsolni szerető vásárlóinkat erre biztatni, hiszen ebben a kissé elkényelmesedett világban segít kapcsolatba kerülnünk a földdel, természettel a kerti munka révén, illetve szemmel látható összeget spórolhat meg, ha nem kivitelezővel végzi el ezt a feladatot. Ha speciális telepítési vagy karbantartási kérdései vannak, sok esetben hasznos információkat talál a gyártók katalógusaiban, illetve weboldalán. Arra természetesen készüljön fel, hogy egy kellően nagy udvar esetén a rendszer telepítése akár több napot is igénybe vehet.

Az öntözőrendszer építésekor ugyanannak a gyártónak a termékeit érdemes használni?Önök ajánlanak valamilyen gyártót kiemelten?

A nagy gyártók termékeit jellemzően kombinálni lehet egy automata öntözőrendszerben (ez alók kivételt jelentenek például egyes időjárás érzékelők, illetve egyes szórófejek például külsö, vagy belső menetesek, így nem minden fúvóka alkalmazható bennük). Azon márkák forgalmazását választottuk, amelyek személyes telepítői gyakorlatunk alapján a legidőtállóbb megoldást jelentik, alkalmazkodnak a különböző felhasználói igényekhez (valaki kifejezetten olcsó, valaki pedig kifejezetten profi, smart-home megoldást szeretne), illetve a legmodernebb megoldásokat alkalmazzák a víz- és energiatakaréskosság területén. Ezek alapján mi a Hunter, illetve a Rain Bird márkák forgalmazása mellett tettük le a voksunkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: öntözőrendszer