Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Minden eddiginél nagyobb poloskainvázió is jöhet - mi müködik ellenük, mi az, ami nem?

A nyár végi hetekben, hónapokban váltak láthatóvá azok a poloskák, amelyek az elmúlt alig tíz évben árasztották el Európát, s benne Magyarországot is. Úton-útfélen találkozhatunk velük, helyenként percek alatt maroknyit lehet belőlük összeszedni egy-egy növényről. Idén ősszel akár minden eddiginél nagyobb poloskainvázió is jöhet...

Mit tanulhatsz meg ebből a cikkből?

A cikkből kb. 5 perc alatt megértheted, hogy:

  • mi miatt van a poloska invázió Magyarországon?
  • milyen praktikák vannak a probléma megoldására a kertben, illetve a lakáson belül?
  • Mi az a megoldás, amit mi javaslunk?

Hogyan kerültek Magyarországra a poloskák?


A klímaváltozásnál sokkal nagyobb felelősség terheli a nemzetközi kereskedelmet a különféle, közöttük valóban veszélyes rovarok elterjedéséért. Az utóbbi években Magyarországon feltűnt új rovarfajok nagy része Észak-Amerikából, vagy Kelet-Ázsiából érkezett, érkezik, ahol hasonló a klíma, mint Közép-Európában. A leggyakrabban a szemünk elé kerülő afrikai eredetű vándor- és a kelet-ázsiai márványospoloska kellemetlen, de nem veszélyes az emberre.

Mi miatt szaporodtak el a poloskák az elmúlt években?

Elszaporodásukat azzal magyarázható, hogy egy olyan természeti környezetbe kerültek be, ahol van táplálékuk (több mint 300 tápnövény közül válogathat, köztük olyan haszonnövények is vannak, mint az őszibarack, körte, alma és számos zöldség.), a környezeti adottságok kedvezőek számukra, miközben nincsenek itt azok a kórokozók, élősködők, illetve ragadozók, amelyek gátolnák az elszaporodásukat. 
Ha lenne is a természetben olyan természetes ellensége, amely táplálékául szolgálnának ezek a rovarok, bűzmirigyeikkel hatékonyan védekeznek, elriasztva a támadókat. 

Milyen kárt okoznak a poloskák?

A legfőbb problémát az okozza, hogy a poloskák a gyümölcs érése során a szájszerven keresztül olyan emésztőnedvet fecskendeznek e növényekbe, amely szövetelhalást okoz, ezért a megtámadott gyümölcsök már nem eladhatók, nem feldolgozhatók, nem ízletesek. Másrészt borzalmasan idegesítőek, amennyiben elterjednek lakásunkban.

Hogyan, hol élnek túl a poloskák?

Mivel nagyon szűk helyekre, falak repedéseibe, konnektorok, villanyvezetékek kötődobozaiba is be tudnak mászni, ezért egyszeri irtásuk után, a falak mélyebb zugaiból előmászva könnyen újra tudják kolonizálni az adott helyiséget.

Mikor jelentenek veszélyt lakásainkban a poloskák?

Nincs túl jó hír azok számára, akik eddig abban bíztak, hogy a magyarországi természetes környezetből visszaszoríthatóak ezek a rovarok. 
Az  ázsiai márványospoloskáknak évente egész nemzedéke kifejlődik. Az utódnemzedék nyár elején, közepén kel ki a tojásokból, a felnőtt egyedekkel pedig ezekben az őszi hónapokban találkozhatunk nagyobb számban. A körforgás szerint november végén csoportosan telelni mennek, ehhez pedig fagymentes helyeket keresnek maguknak. Ilyenkor vándorolnak emberlakta fűtött épületekbe. Ha a telelést túlélik, és tavasszal felébrednek, akkor a párzást követően az adott nemzedék tagjai elpusztulnak. 

Hogyan védekezz a kertben a poloskák ellen? 

 

1) Védekezés rovarölő szerekkel? Sajnos nem...

Az érett vagy érésben lévő terméseket szívogató poloskákkal szemben a széles hatásspektrumú rovarölő alkalmazása nem lehetséges, egyfelől azért, mert a szer előírt kivárási ideje alatt a termés a fákon megrohadna, másrészt pedig az egyéb jelen lévő, adott esetben kártevő ízeltlábúakkal táplálkozó ragadozó rovarokat is elpusztítaná.

2) A poloskák összeszedése? Működik, de melós...

Sokan a kertben gyakorlatilag úgy védekeznek, hogy reggel, délben, este körbemennek a veteményesben és egyszerűen kézzel összeszedik a poloskákat. Nem is kell mondani, hogy ez mennyi munkával jár. Ám azok, akik meg szertnék védeni a paradicsomukat kis veteményesükben, nekik sajnos - beruházás nélkül - nincs más választásuk. Ezzel egyébként részben elfogadható szinten tartható a probléma, de kétségtelenül hatalmas munkaerő igénye van.

3) Védekezés hálóval - minimális beruházásigénye van

Van egy minimális beruházási igénye, de féltett gyümölcseinket, zöldségeinket érdemes lehet sűrű szövésű védőhálóval takarni. Maga a tartó fémszerkezet évtizedekig jó szolgálatot tehet számunkra, a hálót természetesen közben néha cserélni kell majd. Ám a poloska mellett számos más kártevő ellen hatékony védelmet nyújt.

 

 

 

Hogyan védekezz a lakásban, házad környékén a poloskák ellen?

 

1) Házi keverék - sokan a burkolatokat féltik

Sokan arra esküsznek, hogy érdemes 10-20 litert bekeverni vízből, mosogató szerből, ecetből és szódabikarbonátból és ezzel lemosni a ház falát, illetve az ablakok ajtók környékét. A kapcsolódó facebook beszélgetésekben sokan vetik fel ellenérvként, hogy ez bizony nyomokat hagyhat a drága vakolatokon.

2) Manuális módszer - részben működik, de melós...

A lakásban is jó szolgálatot tesz, ha kézzel egyszerűen összeszedjük ezeket a rovarokat. Már csak amiatt is, mert sokan irtóznak a lakásban összenyomni a szaguk miatt ezeket az állatokat. Az sajnos nem megfelelő, ha a wc-ben lehúzod, mert csak sajnos ezt a látszólag végleges megoldást is túlélik ezek az invazív rovarok és csak máshol jelenik majd meg a probléma. Talán a  legbeváltabb módszer, hogy ilyenkor ecetes vízbe érdemes ezeket dobni. De sajnos ez nem oldja meg a már a házban lerakott peték problémáját.

 

 

3) Legjobb megoldás a távoltartás

Mindezt a felesleges munkát spórolhatjuk meg a megelőzési célú felületkezeléssel. Szórjunk poloska távoltartó sprayt azokra a felületekre ahol a poloskák bejuthatnak a lakásba, illetve ahol megbújhatnak a lakáson belül. 

Kiemelten figyeljünk az alábbi felületekre: 

  • az ajtó és ablak keretek, illetve az ezeket határoló falfelületek, párkányok, könyöklők
  • a szúnyoghálók teljes felülete
  • redőnyök, redőnytokok
  • a faláttöréssel szerelt szerkezetek kivezető csöveinek a környéke
  • a poloskák rejtekhelyéül szolgálható rések, repedések
  • bútorok mögötti falfelületek


 

Tartalomhoz tartozó címkék: kártevők